2020. március 25., szerda

ETIKA 03. 25.


ETIKA 03. 25.

A mai órán a családról beszélgetünk. Szilvi néninél már elkészítettétek a családfát. Akkor is, és velem is beszélgettünk már a családról.

Most arról beszélgessetek, hogy ti milyen érdekes dolgokra emlékeztek a családi történetekből?

Most egy kis részletet hoztam nektek Tőzsér Kapocs Anna: Palócul tanított imádkozni az anyám című könyvéből.
„Réges-régen, 60 évvel ezelőtt jártam iskolába. Az én drága nagymamám is földműves családban született egy szép tavaszi reggelen.
Józan paraszti ész, ez volt a mondás az én nagymamám gyerekkorában, nem az iskola. No, ő már járt általános iskolába, de a szülei és az olyan korúak nem jártak, mégis megtanulták azt, hogy egymást szeretni kell, tisztelni, becsülni és főleg nem irigykedni egymásra.
A dédapámék heten voltak testvérek, és mind a hét fiú volt, és mind a hét fiú a szülői házba vitte a menyasszonyát. Együtt laktak békességben, szeretetben. Nagyon sok földjük volt, amit együtt műveltek. A bíró is közülük volt, pedig írni, olvasni sem tudott, de bölcs ember volt, aki élete végéig a falu bírója volt, és nem is akármilyen, mert még aranykeresztet is kapott.
Az étkezés úgy volt ebbe a nagycsaládba, hogy a férfiak körül ültek a karos lócán az asztal körül, az asszonyok állva ettek. De nem külön-külön tányérból, hanem egy tálból fakanállal, favillával, amit saját maguk készítettek, gyönyörű díszes faragásokkal. Én is láttam ezekből még, mert a dédapám készített idős korában is és az édesapám nagyon szeretett vele enni, mert azt mondta, hogy a fakanállal nem meleg, nem forró az étel. A nagymamám nevetve emlegette, hogy nekik gyerekeknek egy vastag deszkából készült székre kellett ülniük, ami úgy nézett ki, mint egy kis asztal. Odaadtak enni nekik egy tálba, természetesen ők is fakanállal ettek. Egyszerre nem tettek a tálba sok ételt, csak annyit, amennyit édesen megettek. Ez, ha kevés volt nekik, a fakanalaikkal verték a tálat és akkor még tettek nekik a tálba, addig még jól nem laktak.”

Ha további történetek is érdekelnek titeket, a következő helyen találhatjátok meg ezt a könyvet:

Most játsszunk egyet! Képzeljük azt, hogy megöregedtünk. Ti mit mesélnétek biztosan el a jövőben az unokáknak az életetekből? Ha a szüleitek is szeretnék, játsszátok el velük, hogy ők a gyerekek, és ti vagytok a nagyszüleik. Beszélhettek kicsit lassabban is. Üldögélve meséljetek nekik, az eddigi emlékeitekből érdekes dolgokat, vagy elképzelt történeteket!
Remélem sok vidám történetet meséltek el, amit mindig jó hallgatni.

Szép napot kívánok!
Andi néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése