2020. május 29., péntek

Rajz 05. 29.




Rajz 05. 29.

A mai órán a vonalakkal, formákkal játszunk. Mandalát készítünk.  Most igazán kidolgozva, részletesen.

A mandala ősi szanszkrit szó, melynek jelentése: kör, körszelet vagy korong. A Távol-Keleten elsősorban Tibetben és Indiában használják, de az amerikai kontinens számos indián kultúrájában megtaláljuk a mandalakészítés művészetét.
Lényege abban áll, hogy egy kör vagy egy négyzet alakú mandalát készítenek, amelyben a középpontból indulnak ki és számos, igen változatos geometriai formát szőnek bele. A mandalák pompázatosan színesek és csodálatosak.
Jelentősége, hogy a szabályos formákkal, ritmikus ismétlődésekkel nyugtat, új gondolatokat ébreszt, energiával tölt fel.

 Amint az ábrán is látható, a kör általában 6 - 8 egyenlő szeletre van osztva. Az egy-egy szelet mintája ismétlődik meg, így alakul ki a teljes rajz.



 

A következő videó segít az elkészítésben, kövesd a vonalakat! Figyelj, hogy szabályos, színes, aprólékos legyen! Ezt fogom nézni, ha küldöd, a képet. Többet is készíthetsz, de ne kapkodd el! Arra kérlek, hogy dolgozd ki szépen!

Alapnak színessel satírozz kört! Majd cseppenthetsz rá egy-egy kis vízcseppet, hogy összemosódjon. Várd meg, amíg megszárad! Azután filctollal rajzolhatod szabályosan ismétlődve a formákat. Nézd meg, és követheted!



 Lehet így is:



Aki még pontosabban szeretné, megnézheti a következőt is:


Amíg alkotásod elkészül, hallgass hozzá illő zenét!


Szorgalminak most kirakással is megpróbálhatod a környezetedben lévő dolgokból.
Amire szükséged van: virágszirmok, levelek, de lehetnek kövek vagy faágak. De ha nincs lehetőséged ilyen anyagok beszerzésére, akkor akár konyhai magvas termésekből ( bab, szárazborsó, szegfűszeg, mogyoró, szotyi, tökmag) is dolgozhatsz!





Ha van még kedved tovább játszani a vonalakkal, a következőt is kipróbálhatod:



A szorgalmikat lefényképezheted, és elküldheted nekem, hogy  a többieknek is mutassunk ötleteket.

 Aprólékos, pihentető kikapcsolódást kívánok az alkotáshoz!

Andi néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése